Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Bakom varje beteende finns ett behov

Har du ibland undrat varför en del människor kan bete sig illa?

Har du ibland undrat varför du gör saker du egentligen inte vill göra, t.ex. att distrahera dig med saker som inte tar dig närmare ditt mål?

Saken är den att du gör det för att ett eller flera behov hos dig inte är tillgodosedda.

Våra behov kommer att peta på oss när de är otillfredsställda.

När jag var yngre hade jag problem med min ilska. Antingen tryckte jag in den och skapade inre lidande, vilket gjorde mig till en dörrmatta.

Eller så kom det ut i verbal aggression i form av att jag skrek och sa elaka saker.

Det första gjorde jag i mer ytliga relationer, och då var behovet att känna mig accepterad, vilket var anledningen till att jag undvek ”konflikt”.

I nära relationer handlade det om behovet av kontroll.

När jag upptäckte behoven bakom kunde jag hitta nyckeln till förändring. Jag kände efter i hjärtat och upptäckte att om jag sätter gränser gentemot andra kommer de som betyder något på riktigt att vara kvar, och andra sorterar ut sig själva.

I nära relationer kom jag fram till att kontrollen hittar jag inombords och inte villkorat med en viss respons från andra. Då kunde jag släppa min verbala aggression som tidigare skapade massor av problem.

Vilka beteende har du som du vill sluta med?
Vilket eller vilka behov ligger bakom beteendet?

2 comments / Add your comment below

  1. Gud vad jag kände igen mig i din text här Per. Det var precis det temat jag jobbat med mig själv nu senaste dagarna. Och som du säger behoven gör sig påminda. Ordentligt. Ja man lär sig ständigt mer om sig själv. Tack för insikterna och din öppenhet som alltid inspirerar mig så otroligt mycket. Ditt mod framför allt. Att våga dela. Jag har det som mål. Att börja skriva kreativt och våga del med mig av mina erfarenheter. ❤

Lämna ett svar

Till startsidan