Okategoriserade

Avundsjuk eller avundfrisk?

Händer det att du ser andra som är mer framgångsrika än du… Och samtidigt låter du det göra att du tappar kraft och motivation av det?

”Alla andra är bättre än jag”, ”Vem är jag att tro att jag kan lyckas”, ”Jag borde ha kommit längre” kan det låta i huvudet.

Att lyssna på dessa tankar är väldigt effektiva för att sätta oss i sunkigt sinnestillstånd.

Saken är den att det INTE är andras framgångar som drar ner din energi. Det är HUR du tänker om andras framgångar.

Det finns tre typer av avund:

Avundsjuk: Att du känner avund och låter det sätta dig i ett ”sjukt” sinnestillstånd. Det är lätt att börja tänka att den andra har bara lyckats av x anledning. Att hon har haft det lätt i livet, han är en vit man, har bra genetik, hon är uppvuxen i en rik familj, eller annan ursäkt du kan komma på. Istället för att lära dig av hur den andra har gjort.

Missunnsam: Denna avundsjuka gör att du önskar att andra inte lyckades så bra, så att du kunde känna dig lite bättre. Känsla av förakt är vanligt, mot de framgångsrika och mot sig själv.

Om du dessutom agerar på denna känsla tenderar du att försöka få andra att ”hålla sig på mattan”.

Avundfrisk: Du väljer att se andras framgångar, gläds åt dem och frågar dig själv om du också vill lyckas med samma sak. Om du vill ha liknande framgång låter du det inspirera dig. ”Kan han/hon så kan jag”.

Kanske att du väljer att lära dig av den personen som en förebild, och framförallt att du väljer att agera för att också nå dit.

Det är mänskligt att vara i alla tre kategorier. Frågan är vilken du vill välja?