Okategoriserade

Låter du andra tänka åt dig?

Låt mig berätta om en pojke. I hans uppväxt var det sällan som människor tog honom på allvar. Han var kort i växten, läspade och talade med ljus röst, såg mycket yngre ut än sin ålder och grät som Lille Skutt när han var ledsen eller arg.

Du kan enkelt förstå att han inte fick så mycket auktoritet vare sig hos vuxna eller bland jämnåriga. Han var visserligen social och lätt för att få vänner. Däremot var det ofta hans vänner som satte agendan och han följde med som ett snällt lamm. Behagligt att låta andra tänka åt en ibland, eller hur?

Han var en ”duktig” pojke.

Det skiftade lite i tonåren och framförallt när han blev ung vuxen. Han byggde upp sitt självförtroende och började lyssna mer på sin inre röst. Det medförde att en del människor sorterade ut sig själv, vilket blev priset för att tänka själv. Å andra sidan stärktes bandet till de vänner som stannade.

När jag tittar på den lilla pojken… den lilla pojken som var jag… hade jag aldrig trott att jag skulle vara där jag är idag.

Att jag skulle arbeta heltid med att coacha och utbilda människor till att gå sin egen väg och älska vägen de valt, känns i det perspektivet overkligt.

Det som gjorde det största skiftet för mig var att ge mig själv tillåtelse att lyssna och följa min inre röst. Att jag lät mig själv ha auktoriteten över mina egna val.

När du ger dig själv tillåtelse att tänka dina egna tankar, kommer du uppleva saker på nya sätt. Du kommer märka att du får tillgång till andra känslor, annat sätt att tala och nya sätt att agera på. Det kommer ge dig helt nya resultat som är dina.

Låt bli att vara den som bara låter andra tänka åt dig. Dina vänner, släkt och familj, myndigheter, företag och andra som ibland vill forcera dig till att tänka som de vill.

Det betyder inte att du ska göra tvärtom bara för att det går. Då blir du fortfarande styrd av andra.

Låt andras input vara värdefull feedback så att du undviker att bete dig illa mot andra, och för att ta till dig värdefull input och visdom.

Det är något alldeles speciellt och vackert i den fria tanken, håller du inte med?