Okategoriserade

Tänk positivt om du vill att ditt liv ska bli miserabelt

Visst känns det bra när man får höra att man ska tänka positivt?
Har du prövat det? Hur var det?

Med positivt tänkande menar jag att när problem dyker upp, tänker man att allt “egentligen är bra”.

2010 var jag nästan i personlig konkurs med skulder på över 600.000 kr. Det var effekten av flertalet korkade beslut jag hade gjort under ett års tid.

Men som nybakad 23 år gammal coach förfördes jag in i fällan att tänka positivt. Det verkade ju de framgångsrika människorna göra, så varför skulle inte jag göra det?

Jag hade sagt upp mig från mitt jobb och satsade helt på mitt företag, utan erfarenhet av företagande, försäljning och marknadsföring.
Tidigt märkte jag att det jag gjorde var ohållbart och inte ledde mig dit jag ville. Jag började få lätt ångest över min situation.

Min lösning på problemet: tänk positivt.

Det kändes riktigt bra! Ångesten försvann, och trolleri trollera så var allting bra…

Förutom att det var långt ifrån bra. Jag fortsatte i det spåret i ett år tills det blev alldeles för svårt att hålla tillbaka ångesten.

Inkomsten var skral eftersom jag var ineffektiv med att marknadsföra mig och sälja mina tjänster. Skulder upp över öronen och mina utgifter var långt högre än vad jag tjänade. Det lilla sparkapital jag hade åts upp lika snabbt som smör smälter i solsken samtidigt som någon blåser med blåslampa.
Min dåvarande flickvän hade ingen inkomst och vår dotter var bara några månader gammal.

Mitt positiva tänkande blev naivt och korkat tänkande, och det kritiska tänkandet var borta med vinden.

Sedan skiftade jag en liten central sak som vände allting…

Hur tänker framgångsrika människor?

Jag vill bara kasta ljus på faktumet att ingen coach värdig sitt namn bör uppmuntra till positivt tänkande som det ofta syftas på.

Framgångsrika människor tänker inte positivt i den bemärkelsen. De har tillgång till alla typer av tänkande för att komma framåt.
Framförallt har de god kontakt med sitt realistiska tänkande.

Abraham Maslow, känd för behovstrappan/behovspyramiden, forskade på självförverkligande människor. Ett typiskt drag hos dessa människor är deras förmåga att observera verkligheten för vad den är, snarare än vad de befarar eller önskar att det var.

När du ser saker för vad de är, får du tillgång till att uppskatta det som är och lösa problem som uppstår längs vägen.

Hur löste sig min situation?

När min situation var som värst, fattade jag ett beslut!
Jag bestämde mig för att ta reda på hur det faktiskt var, hur mycket det än skulle svida. Som man säger: ”Sanningen kommer att sätta dig fri, men först kommer den att göra dig förbannad”.

Jag och min dåvarande flickvän satte oss ner och kartlade alla skulder och utgifter så att det blev glasklart.

Skulderna var på över 600.000 kr, vi hade utgifter på runt 10.000 kr varje månad i ränta från skulderna, och totalt runt 30.000 kr i utgifter per månad.

Våra inkomster var i snitt 8.000 kr, inkluderat barnbidrag på dryga 1000-lappen och föräldrapenning på 2.500 kr varje månad.

Jag insåg också att det var resultatet av mina beslut över ett år.

Det gjorde ont, och samtidigt gav det bränsle för att göra något åt saken.

Det ledde till att jag tog ett lågbetalt jobb då det var det jag fick tag på. Successivt bytte jag upp mig till bättre och bättre jobb med högre lön.

Ringde inkassobolagen och företagen jag hade skulder hos och förklarade min situation, och det gjorde att jag fick lägre tvingande avbetalning hos en del av dem vilket gav handlingsutrymme.

Vi drog ner på alla kostnader som det gick att dra ner på, och vår matbudget hamnade på 1.500 kr per månad.

Jag bad mina närstående om hjälp och fick oerhört fin respons.

Jag betade av skulderna en efter en, och började med de med högst ränta.

Ett år senare var situationen drastiskt förbättrad. Vi kunde börja leva igen och livsstandarden var relativt hög.

Sex år senare efter det var alla skulder puts väck.

Sammanfattning

Det hade aldrig hänt om jag fortfarande hade valt att tänka positivt. Därför var jag tvungen att se verkligheten för vad den var, innan det gick att agera hållbart för att komma ur situationen.

Att tänka realistiskt är att få tillgång till mer av ditt tänkande. Du får tillgång till att uppskatta det som är, att lösa problem mycket lättare, tänka kritiskt kring saker, njuta mer av livet och lättare uppnå dina drömmar.

Hur vill du tänka?