Okategoriserade

FASTNAR DU I PERFEKTIONS-TÄNKANDE?

Problemet många har är att de har orimligt höga förväntningar på sig själva.

Att ha höga förväntningar är inget problem om det är i linje med sin kompetens och hälsa. Bara att de kräver av sig själva att förstå eller prestera på en nivå de inte ens är på ännu. 💪
När jag håller utbildningar är det alltid några deltagare som lägger kravet på sig själva att göra övningarna på samma nivå som jag gör på. De är nybörjare, och jag har hållit på med detta i 15 år…
Jag brukar därför tidigt på en kurs eller utbildning säga: Det är viktigt att det blir helt perfekt, för annars är du en dålig människa. 😄 Efter att ha fått några skratt av igenkänning fortsätter jag: Problemet med perfektionism-tänkande är att man tar fakta-påståendet av ”Det kan alltid bli bättre…” och gör kopplingen ”…och därför är det aldrig bra nog.” 🤷‍♂️
Allt kan alltid bli bättre, men det är ingen motsättning till att det är bra nog. Att både vara nöjd med det man har och samtidigt vilja ha det bättre. 👍
Det andra problemet med perfektions-tänkande är att man kräver att det MÅSTE vara perfekt NU. Jag måste kunna något innan jag kan det. 🕒
Om man istället byter ut ”jag måste” till ”jag strävar efter” och lägger perfektion i sin framtid. Att det istället blir: ”Jag strävar efter perfektion på lång sikt.” Då kan du till och med uppskatta alla misstag du gör eftersom det ger dig feedback om vad som kan bli bättre tills nästa gång. Varje förbättring leder dig närmare perfektion inom det området. 🌟
‌Kom ihåg: Perfektionism är endast ETT sätt att tänka på. 💭
Vad är dina reflektioner om detta? 😊